Hovězí


Plněné hovězí závitky

400g hovězího masa, sůl, pepř, hořčice, 60 g uzené slaniny, 1 vejce, 60 g salámy, 2 kyselé okurky, 1 uvařená mrkev, 40 g masti, 60 g cibule, 1 lžička červené mleté papriky, 20 g mouky

Hovězí maso umyjeme, nakrájíme na řízky a naklepeme natenko. Každý řízek posolíme, natřeme trochou hořčice a okořeníme mletým pepřem. Uzenou slaninu nakrájíme na delší nudle a rozložíme na řízky. Přidáme čtvrtky na tvrdo uvařeného vejce, kousky salámy, kyselé okurky, nakrájenou uvařenou mrkev a řízky zakroutíme a převážeme nití.Na rozpuštěné masti zpěníme nadrobno posekanou cibuli, přidáme mletou červenou papriku a naplněné hovězí závitky. Osolíme a přikryté dusíme do měkka. Udušené závitky vyjmeme a zbavíme nití. Šťávu ve výpeku zahustíme hladkou moukou a necháme povřít. Závitky znova vložíme do šťávy. Podáváme s udušenou rýží.

Svíčková s brusinkami

400 hovězí svíčkové, 40 g uzené slaniny, 40 g masti, 40 g cibule, 100 g míchané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, kedlubna), 1 bobkový list, sůl, pepř, 200 ml kyselé smetany, 20 g hladké mouky 1 lžička hořčice, 100 ml brusinkového kompotu i se šťávou, cukr, ocet

Hovězí svíčkovou umyjeme a našpikujeme uzenou slaninou. Na horké masti ji zprudka opečeme ze všech stran. Maso vyjmeme. Do výpeku přidáme nadrobno posekanou cibuli, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list, pepř a trochu opražíme. Přidáme maso, osolíme a podlijeme horkou vodou. Přikryté pomalu udusíme do měkka. Maso vyjmeme a pokrájíme na plátky. V kyselé smetaně rozmícháme mouku, nalijeme do šťávy, přidáme hořčici, necháme sevřít a prolisujeme. Do hotové omáčky přidáme brusinkový kompot i se šťávou, trochu cukru, octu, zamícháme a nalijeme na pokrájené maso. Podáváme s knedlíkem.

Hovězí plátky s citrónovou omáčkou

600 g hovězího masa, 1 cibule, 2 polévkové lžíce oleje, 3 polévkové lžíce másla, 200 g smetany na šlehání, 1 polévková lžíce mouky, 3 polévkové lžíce citronové šťávy, 450 g mraženého hrášku, sůl, bílý pepř, olej na smažení

Hovězí maso nakrájíme na plátky a ty pak na proužky asi 2 cm široké. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme olej a maso na něm po částech opékáme. Upečené maso vyjmeme a udržujeme v teple. Ve výpeku pak podusíme cibuli, přilijeme smetanu a povaříme. Lžíci máslo uhněteme se lžící mouky a omáčku zahustíme. Krátce povaříme. Do omáčky přidáme opečené maso s citronovou šťávou, osolíme a opepříme. V jiné nádobě zahřejeme zbytek tuku. Přidáme hrášek a trochu vody. Dusíme asi 5 minut. Na talíři upravíme masové nudličky s citronovou omáčkou a hráškem. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.