Polévky


Panádlová polévka

3 tvrdé housky, sůl, 2 lžíce sádla, špetka majoránky, žloutek

Housky rozvaříme v osolené a okořeněné vodě, omastíme sádlem a nakonec zakvedláme žloutek

Polévka z jarních bylinek

Jahodové listy, řebříček, polní salát, řeřicha, kopřiva, petrželka, mladá cibulka, pažitka, špenát, ¼ l smetany, 2 žloutky, sůl, máslo

Bylinky se dají vařit do slané vařící vody. Uvařené se rozsekají a krátce osmahnou na kousku másla. Vývar se mezitím zahustí světlou jíškou, povaří a vloží se osmahlé bylinky. Zalijeme smetanou a rozkloktanými žloutky a povaříme.

Hajducká polévka

5 brambor, 2 krajíčky chleba, 1 malá cibule, 1 klobása, sádlo, sůl

Brambory oloupáme a nakrájíme na kostky, chleba též nakrájíme na kostky., klobásu nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupáme, nakrájíme a zpěníme. Na cibuli vložíme brambory, chléb a klobásu a vše osmahneme. Zalijeme vařící vodou a uvaříme.

Kroupovka

200 g krup, ½ l kysané smetany, ½ l vody, lžíce hladké mouky, sůl

Kroupy uvaříme ve slané vodě, ocedíme a dáme na talíře. Do vařící vody vlijeme smetanu se zakvedlanou moukou a povaříme. Dle chuti přisolíme a lijeme na kroupy.

Vinná polévka

4 vejce, 3 šálky vína, 1 šálek vody, sůl, cukr, šafrán, květ, 2 žemle, tuk

Do vína s vodou zakvedláme vejce, osolíme, přisladíme, okořeníme a povaříme. žemle nakrájíme na kostičky, osmažíme a rozdělíme na talíře. Zalijeme polévkou.

Pivní polévka

1 l piva, 3 žloutky, 3 lžíce másla, šálek smetany, lžíce mouky, sůl, cukr, květ, ocet, chléb

Pivo dáme povařit a obereme svrchu pěnu. V hrnečku rozkloktáme smetanu, žloutky, mouku, máslo, sůl, cukr, květ a vlijeme do vařícího se piva. Necháme přejít varem a přidáme trochu octa. Na talíře nakrájíme chleba a přelijeme polévkou.

Cibulačka

5 cibulí, sůl, lžíce sádla

Cibuli oloupáme a uvaříme do měkka v osolené vodě. Vyjmeme cibuli a prolisujeme jí zpět. Přidáme tuk. Podáváme s chlebem.

Demikát

4 krajíce tvrdšího chleba, 100 g brynzy, 1 cibule, sůl, kmín, 1 l vody Cibuli vložíme do osolené a okmínované vody a povaříme. Tímto vývarem zalijeme rozdrobenou brynzu a nalámaný chléb na talířích.

Kyselačka z podkrkonoší

500 g brambor, sůl, kmín, sušené hříbky, , ¼ l smetany, lžíce hladké mouky Brambory očistíme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Přidáme předem namočené sušené houby. Hotovou polévku zahustíme smetanou se zakvedlanou moukou a necháme ještě přejít var.

Sladká polévka z podmáslí

1 ½ l podmáslí, 2 krajíce chleba, kousek másla, trochu cukru, hrst hrozinek, sůl

Chleba nalámeme do podmáslí a rozvaříme, dobře rozšleháme nebo prolisujeme sítem. Přidáme hrozinky a a kousek másla, osladíme a prohřejeme.

Polévka z padaných jablek

1 kg jablek, 1/8 l smetany, 2 lžíce hladké mouky, sůl, cukr

Jablka oloupáme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na čtvrtky. Vaříme v mírně osolené vodě do měkka. Nakonec vmícháme smetanu se zakvedlanou moukou a povaříme. Můžeme podávat teplou i studenou.

Comačka

½ l kysaného mléka, ¼ l kysané smetany, 250 g kysaného zelí, 6 brambor, sůl, kmín, lžíce mouky, lžíce másla

Zelí pokrájíme a dáme vařit do osolené a okmínované vody. Přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky a vše uvaříme. Smetanu zakvedláme s mlékem a moukou a pomalu za stálého míchání vlijeme. Necháme krátce povařit a nakonec ochutíme kouskem másla.

Kulajda

6 brambor, 4 vejce, šálek smetany, ocet, kopr, kmín, sůl, sádlo, mouka

Uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vařící vodou, osolíme a okmínujeme. Vložíme brambory nakrájené na kousky a uvaříme. Nakonec přidáme nadrobno nasekaný kopr a smetanu. Do polévky jako vložku dáváme ztracená vejce /rozklepneme vejce do vařící vody s octem, necháme srazit a vyjmeme děrovanou lžící/.